
Ogórki małosolne ekspresowe
Jakiś czas temu trafiłam w internecie na ten przepis. Przyznam, że byłam bardzo ciekawa czy faktycznie ogórki wychodzą identyczne w smaku jak te, kiszone tradycyjną metodą. Ogórki z folii czy też ogórki po rosyjsku ( ja nazywam je ogórkami dla niecierpliwych )ostatnio królują na blogach. Jeśli zależy Wam na czasie to ta metoda na prawdę działa. Ogórki w smaku niewiele różnią od tych zalewanych wodą i kiszonych w kamiennym garnku.
Potrzebujemy
- 1 kg ogórków gruntowych
- wiązkę kopru
- kawałek korzenia chrzanu
- główkę czosnku
- 1 płaską łyżeczkę soli
- kilka ziaren gorczycy
- liść laurowy
- woreczek foliowy
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Do woreczka wrzucamy ogórki i sól. Mieszamy tak aby sól pokryła równomiernie ogórki. Następnie dodajemy do worka obrane ząbki czosnku, korzeń chrzanu, koper i ziarenka gorczycy.
Szczelnie zawijamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy woreczek i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Ja robiłam wieczorem a rano miałam gotowe ogórki małosolne.
Widziałam kilka razy ten przepis, ale jeszcze nie próbowałam. Jeśli mówisz, że faktycznie się sprawdza, to chyba go przetestuję 🙂
ach! ale, bym zjadła! 🙂 pojadę dzisiaj po pracy do mojej mamy, może będzie miała takie pyszne ogóreczki 🙂