
Ogórki w zalewie słodko kwaśnej
Dziś chciała bym podzielić się z Wami przepisem na pyszne ogóreczki. W ubiegłym roku znalazłam ten przepis w blogosferze i troszkę go zmodyfikowałam. Zrobiłam na próbę kilka słoiczków i żałowałam, że tak mało, bo wszystkim smakowały i błyskawicznie zniknęły z mojej spiżarni. Ogórki mają słodko kwaśny smak, świetnie nadają się jako przekąska lub jako dodatek do obiadu. Delikatne nacięcia na plastrach dodają ogórkom uroku.
Na 2 i /1/2 kg ogórków potrzebujemy ok 15 małych słoiczków -takich po dżemie. Słoiki myjemy i wyparzamy .
Składniki:
ok 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
1 łyżkę oleju
3 średnie cebule
koper -baldachimy z nasionami
3 ząbki czosnku
ziele angielskie- łyżeczka
gorczyca- łyżeczka
pieprz czarny-łyżeczka
liść laurowy -ok 3 szt
2 szklanki cukru
5 szklanek wody
1 i 1/2 szklanki octu 10%
1 łyżeczka soli
Ogórki myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Każdy lekko nacinamy na krzyż. Do słoiczków dodajemy kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Czosnek kroimy w piórka i dodajemy do słoika razem z kwiatem kopru. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i lekko ją szklimy. Gorącą rozdzielamy do słoiczków. Z pozostałych składników gotujemy zalewę. Pokrojone ogórki umieszczamy w słoikach i dodajemy zalewę. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je ok 10 minut .
uwielbiam je!
Brzmi baaaardzo kusząco. Chyba trzeba spróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Też bym takie ogóreczki pojadła 😉 wyglądają apetycznie 😉
Będę musiała spróbować, już od dawna miałam ochotę na cos nowego
Uwielbiam ogórki, w tym roku wybitnie dużo mi urosło wiec kombinuje jak je zamarynować 🙂