omlet z warzywami
składniki dla 4 osób
- 8 jajek
- 2 papryki czerwone,
- 2 papryki żółte
- 4 cebule dymki
- pęczek szczypiorku.
- 4 pory,
- 8 łyżek mleka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz.
Paprykę myjemy,osaczamy i kroimy w paseczki.Pory tylko jasną cześć kroimy na kawałki.Dymkę i szczypiorek drobno siekamy.Jajka ubić z mlekiem,doprawić sola i pieprzem.Do ubitych jajek dodać pory posiekana dymkę, paprykę.Wszystko wymieszać. Masę jajeczną usmażyć na gorącym oleju rzepakowym.Wyłożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.
Olej rzepakowy- „oliwka północy”
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych. Oto powody, dla których cieszy się taką opinią:
1.Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe, więc im ich mniej, tym lepiej. A olej rzepakowy zawiera ich najmniej.
2.Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych, bo organizm ludzki ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Oliwa z oliwek zawiera ich bardzo mało. Za bardzo ważny czynnik uważa się odpowiedni skład tych kwasów, przede wszystkim stosunek ilościowy kwasu linolowego do linolenowego, przy czym tego drugiego spożywa się za mało. A olej rzepakowy zawiera najwięcej oleju linolenowego.
wyglada cudnie 🙂
samo zdrowie 🙂
Przepysznie się prezentuje.
Uwielbiam omlety. Zwykle robię z dodatkiem tego, co akurat mam w lodówce. Pycha ; )!