
Owoce lata pod maślaną kruszonką
Owoce pod maślaną kruszonką to jeden z ulubionych deserów lata 🙂 Pyszne porzeczki, maliny, wiśnie i czereśnie prosto z działki zapieczone pod chrupiącą kruszonką smakują wybornie. Crumble- bo tak brzmi prawidłowa nazwa tego deseru, to szybki i mało wymagający deser, którego nie można zepsuć.
Wystarczą jedynie kruszonka i owoce. Zawsze robię kilka porcji kruszonki i zamrażam. Gdy najdzie mnie ochota na crumble, wystarczy owoce posypać gotową kruszonką i wstawić do piekarnika.
Jak zrobić kruszonkę?
Potrzebujemy
- 150g mąki pszennej
- 100g cukru
- 100 g zimnego masła
- pół łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie kruszonki
W misce mieszam mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło. Rozcieram palcami aż powstanie kruszonka.
Wykonanie crumble
Na dnie małych foremek lub słoiczków układam warstwę mini biszkopcików lub wsypuję część kruszonki. Dodaję ulubione owoce, wierzch posypuję kruszonką. Uwaga-jeśli używamy mrożonej kruszonki to nie powinno się jej rozmrażać. Piekarnik nagrzewam do 180 C. Piekę przez około 20 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
Podajemy ciepłe. Smacznego !!!
Zdecydowanie uwielbiam! Proste danie i zdrowy deser w jednym! (czasem dodaję jeszcze gałkę lodów waniliowych;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Prosty i smaczny deser! Kochamy taki szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych i filiżanką aromatycznej kawy 🙂
Kasiu gdzie zakupiłaś takie naczynia? 🙂