
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
W ubiegłym roku podawałam przepis na pączki babci.TU
Dziś zaprezentuję moją wersję z pomarańczową skórką.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru +1 łyżka do rozczynu
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 100 g masła
- wanilia mielona Royal Brand
- 40 ml spirytusu
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- marmolada wieloowocowa Orzech
- cukier puder do posypania lub lukier
Rozczyn:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,łyżką mleka i łyżką mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.
Lukier to nic innego jak polewa na bazie cukru,wody i soku z cytryny lub pomarańczy Polewę ucieramy na gładką masę.
- 15dkg cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- 1-2 łyżki gorącej wody.
Wykonanie:
Mąkę przesiać,dodać rozrobiony rozczyn i oraz pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiać rękami tak długo,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Wyrobione uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 1,5 godziny).
ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki.Na środek każdego krążka nakładać marmoladę i skleić formując w dłoni kulkę.Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wyglądają i smakują pewnie obłędnie. Ja dziś zjadłam dwa pączki 🙂
nigdy nie jadłam domowych pączków a te kupne są przesączone tłuszczem i lukrem fuuj 🙂
No pysznie.
Eh, wyglądają jak prawdziwe pączki. Ja wczoraj kupiłam jakieś hipsterskie – 5 zł za 1 szt. Bez cukru, bez tłuszczów trans, bez smaku. Nigdy więcej. (o te: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10846044_766385770119368_5111062473938920248_n.jpg?oh=e4f86c69c3063e3181c7b99a92b11e1c&oe=55543CF4&__gda__=1431087180_989cb82861c821f2a8a2c4d1819f5e6f)