
Papryka marynowana w słodko-kwasnej zalewie
Papryka marynowana w słodko – kwaśnej zalewie to moja ulubiona zimowa przekąska.
Składniki:
- ok 2kg czerwonej papryki
- pieprz ziarnisty
- gorczyca
- liść laurowy
- kilka łyżek oleju
- czosnek
Paprykę kroimy w szerokie paski.Układamy ciasno w słoikach.Do każdego słoja wrzucamy pieprz, kilka ziarenek gorczycy, liść laurowy i zalewamy łyżką oleju. Nie gotuje wcześniej papryki dzięki temu jest twarda i chrupiącą nawet po wielu miesiącach.
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- szklanka cukru
- szklanka octu
- łyżka soli
Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy słoiki z papryką.Pasteryzujemy ok 20 minut.
Please follow and like us:
Ja ostatnio to robiła cukinie w zalewie miodowej.
O też mam zamiar zrobić..
Polecam przyprawę do konserwowania papryki,tam jest też fajna zalewa i daję się miód zamiast cukru o ile pamiętam 🙂
Ja w tym roku zrobiłam kilka słoiczków papryki,ale w zalewie z octu winnego i jabłkowego- ciekawe jakie wyjdą w smaku 🙂
Muszę zerknąć na ta przyprawę do papryki.Myślę
,ze z octem winnym tez będzie ciekawy smak
Uwielbiam marynowaną paprykę. Ale przyprawy przeznaczonej do tego typu pyszności jeszcze nigdzie nie widziałam.
Ciężko ją spotkać w sklepach.
Kasiu,mama ostatnio chyba gdzieś w Kłodzku kupiła,od razu kilka szt wzięła 🙂
uwielbiam marynowaną paprykę:)
lubię taka papryczkę:)
uwielbiam taką paprykę! 🙂
Uwielbiam 😉 kiedyś bardzo dużo zaprawiałam papryki, bo dodawałam ją praktycznie do wszystkiego 😉 teraz już brak czasu, zazwyczaj kupuję gotową w sklepie 🙁
Taka papryka kojarzy mi się z rodzinnymi, wiejskimi obiadkami :))
Od zawsze w moim domu!:) bardzo mi smakuje:)