
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Do świąt został tylko miesiąc, dlatego na blogu częsciej pojawiać się będą wpisy powiązane ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne paszteciki, które możecie upiec wcześniej i zamrozić. Potem wystarczy je rozmrozić i wstawić do gorącego piekarnika (220 C) na około 5 minut. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu oraz karnawałowa przekąska. Wykonanie pasztecików jest bardzo proste i zawsze się udają. A jak smakują? Sami się przekonajcie.
Ciasto drożdżowe
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18-22%
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 żółtka
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 180 g grzybów suszonych
- około 1 – 2 szt. cebuli
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Do smarowania:
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka mleka
Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy i kroimy na malutkie kawałki. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy grzybki i wodę, w której się moczyły. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Kapustę z grzybami odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli, dodajemy odcedzoną kapustę, doprawiamy do smaku i smażymy ok 5-6 minut, cały czas mieszając. Studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól i cukier. Śmietanę oraz żółtka dokładnie mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dolewamy masło (wcześniej rozpuszczone i przestygnięte). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x 45 cm. Każdy prostokąt dzielimy na 4 części. Na brzeg ciasta nakładamy farsz, zwijamy jak roladę, dociskając w miejscu sklejenia. Każdy rulon kroimy na porcje ok. 8 cm. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Gotowe paszteciki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem paszteciki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Ja na Wigilię robię zawsze paszteciki z grzybami, ale nie wiedziałam, że można je sobie wcześniej zamrozić.
Agnieszko ,sprawdziłam w ubiegłym roku i świetnie się przechowały w zamrażarce, nawet przez trzy miesiące. Można wsadzić do piekarnika bez rozmrażania,wówczas zmniejsz temperaturę do 170 C i odgrzewaj znacznie dłużej.
To może skorzystam, będzie mniej roboty na ten wyjątkowy wieczór.
Uwielbiam takie paszteciki ❤
Świetny przepis na świąteczny stół 😉 a ja takie lubię
pychota! 🙂
pychotka Kasiu
Chyba wypróbuję Twoj przepis. Wydaje się być nieskomplikowany, a smak z pewnością rewelacyjny 🙂
Właśnie robię te paszteciki i w składnikach na ciasto jest podana kwaśna śmietana a potem w przepisie jest „żółtka i MLEKO dokładnie wymieszaj”. To jak w końcu? 😉
Najmocniej przepraszam. Ma być śmietana .Juz poprawiłam wpis