
Pide – turecka wersja pizzy
Nigdy nie byłam w Turcji, pide jadłam kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i zawsze mi smakowała. Postanowiłam sama zrobić to danie. Formowanie łódeczki jest bardzo proste, zachęcam Was do wykonania samodzielnie pide w domu.
Składniki
- 450-500 mąki pszennej
- ok. 120-150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka drobnej soli
- 1 saszetka suszonych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego ulubionymi przyprawami – u mnie bazylia i oregano
- 2 łyżki stopionego masła
- łyżka tartego sera
Ulubione warzywa –
- papryka czerwona,żółta i zielona
- pomidory
- cebula czerwona
- ser feta,
- oliwki
- 1 jajko
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, drożdże, wodę ,sól i cukier. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, wałkujemy tworząc dwa owalne placki.
Na każdej połówce rozkładamy farsz, pozostawiając 1 cm brzegu ciasta. Zwinąć na kształt łódki,zawijając brzegi do środka. Warzywa kroimy w kostkę i układamy na placku, posypujemy ziołami i serem. Smarujemy ciasto masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Jeśli lubimy pide z jajkiem, w połowie pieczenia należy do łódeczki wbić jajko. Smacznego 🙂
Nigdy nie jadłam, ale chętnie zrobię w domu.
Polecam 🙂 jest smaczna ,ja wolę wersję bez jajka-same warzywka ,Można tez zrobić z mielonym mięsem
Przypomina czaczapuri ,lubię takie dania,a la pizza.
Ja też nigdy nie jadłam, ale podoba mi się taka pizza 🙂
Fajna alternatywa dla pizzy. Muszę spróbować.
Bez jajka bym wolała , jakoś mi tu nie pasuje