
Pieczarki zapiekane z serem gorgonzola
Lubicie ser gorgonzola? Jeśli odpowiedz brzmi tak, to zapraszam na pyszne pieczarki. Gorgonzola to ser o wyrazistym szlachetnym aromacie i intensywnym smaku, dlatego świetnie komponuje się z neutralnymi pieczarkami.
Danie idealne na kolacje lub jako przystawka. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do tego dania wybierzcie duże kapelusze pieczarek.
Składniki
- 8 sztuk dużych pieczarek
- Ser gorgonzola – ok 250 gr
- natka pietruszki -ja dodałam 1 łyżkę suszonej pietruszki firmy OLMIX
- czerwony pieprz OLMIX
- łyżka sklarowanego masła
Wykonanie
Pieczarki czyścimy z piasku i ścinamy ogonki. Odkładamy 6 kapeluszy. Pozostałe pieczarki drobno kroimy i wraz z odciętymi i posiekanymi ogonkami podsmażamy na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty. Pieczarki studzimy.
Gorgonzolę drobno kroimy i mieszamy z przestudzonymi pieczarkami oraz z natką pietruszki. Nie solimy, ponieważ ser jest dość słony, doprawiamy do smaku jedynie mielonym czerwonym pieprzem. Układamy grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 10 minut.
Smacznego !!!
Jeszcze tego sera nie probowalam, ale chetnie Spróbuję twojego dania
Polecam
no i robię to danie na najbliższą parapetówkę! DZIĘKI!
Na pewno Wam posmakuje Udanej imprezy 🙂
Bardzo lubię takie pieczarki ale do tej pory robiłam tylko że zwykłym serem 🙂
Polecam z pleśniowym , sa pyszne
Mniam, dawno takich nie robiłam, a uwielbiam faszerowane pieczarki.
Ja również dawno nie robiłam, został i ser i tak sobie pomyślałam, że przyda się do pieczarek
ale pychota 🙂
Wygląda pięknie. Musi być pyszne 🙂
Chętnie spróbuję
Wygląda to przepysznie. Moje smaki 🙂
Wygląda fajnie i chętnie spróbuję 😉
Wygląda tak obłędnie że chyba zjem monitor 😀