
Pieczone podudzia z kurczaka w jogurtowej marynacie – mundialowa przekąska
Odbywające się raz na cztery lata mistrzostwa świata w piłce nożnej to zawsze głośne wydarzenie nie tylko wśród kibiców. Mundial to wielkie emocje i okazje do ich wspólnego przeżywania. To czas rodzinnego kibicowania przed telewizorem lub z przyjaciółmi w Pubie. Lubimy oglądać zmagania naszych zawodników przy kuflu zimnego piwa i półmisku pieczonych udek i podudzi z kurczaka . Mięso wcześniej marynujemy i wkładamy do pieczenia przed rozgrywkami, aby potem, spokojnie kibicować ulubionej drużynie.
Składniki:
- 1 mały kubeczek jogurtu
- 10 podudzi z kurczaka
- 2 łyżki mieszanki przypraw do kurczaka
- 2 łyżki suszonego, mielonego czosnku
- 1 łyżka soli
- pół łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
panierka:
- 1 szklanka pszennej mąki
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- olej do smarowania
Wykonanie:
Do miski wlewamy jogurt i dodajemy wszystkie składniki marynaty. Dokładamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na noc.
Płatki rozgniatamy na dość drobne kawałki lub mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy z mąką i pozostałymi składnikami panierki.
Mięso wyjmujemy z marynaty, przekładamy na kratkę by nieco obciekło. Podudzia obtaczamy w panierce i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C. Po około 20 minutach smarujemy mięso z obu obu stron olejem. Pieczemy 40-45 minut, aż panierka będzie złota. Smacznego!!!
W takiej marynacie jeszcze nie jadłam:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo ciekawa marynata. Kurczak w niej przygotowany musi być pyszny 🙂
Zaręczam ,że jest smaczny i kruchy
Chyba zrobię jutro na obiad, bo wyglądają super 🙂