
Pieczonki z piekarnika
Jesień zawsze kojarzyła mi się z zapachem ogniska i pieczeniem ziemniaków. Odkąd kupiłam sobie żeliwny garnek do zapiekania w ognisku jesień kojarzy mi się z obłędną, warzywno mięsną zapiekanką. Pieczonki, bo o nich mowa zawsze kończą u mnie sezon działkowy. Gdy nad górami ściele się jesienna mgła, a ogród szykuje się do zimowego snu, rozpalamy ognisko (musi być spore bo potrzebujemy dużo żaru) i robimy pieczonki. Tegoroczna jesień tak nas rozpieszczała piękną aura, że zupełnie zapomnieliśmy o naszym ulubionym, jesiennym daniu. Na szczęście pieczonki można zrobić w piekarniku. Może nie pachną dymem z ogniska ale to nie znaczy, że nie smakują wyjątkowo. Potrzebujemy jedynie kamionkowego garnka, może być tez zwykły szklany, żaroodporny.
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- kilka liści kapusty
- 2 marchewki
- kilka pieczarek
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka żółta
- garść fasolki szparagowej
- mała cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól- plaska łyżeczka
- pieprz- pól łyżeczki
- papryka wędzona- pół łyżeczki
- 2 łyżki smalcu Rolnik
- 15 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę
- 1 laska kiełbasy pokrojonej w plasterki
Wykonanie
Ziemniaki, cebule, cukinie ,marchewkę i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę i czosnek kroimy w kosteczkę, a fasolkę na pół. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. Wszystkie warzywa wrzucamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy wędzony boczek oraz kiełbasę, lekko mieszamy i wykładamy na liście kapusty. Wierzch smarujemy smalcem i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez godzinę. Zdejmujemy wierzchnie, przypalone liście kapusty i podajemy. Smacznego 🙂
Uwielbiam pieczonki! Oczywiście najbardziej te z ogniska, pieczone z przyjaciółmi, ale te z piekarnika też są super!
Wygląda bardzo apetycznie
Takie coś to ja lubię i chyba to jakiś zbieg okoliczności bo u nas dziś na obiad podobne pieczonki 🙂 tylko zamiast warzyw mam mielone mięso z wczorajszego obiadu i ziemniaczki talarki 🙂 wszystko zapiekę i obiad gotowy 🙂
Wygląda bardzo smakowicie 🙂