
Pikle warzywne do słoików na zimę
Dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją na zimowe przetwory. Co powiecie na mix ulubionych warzyw zamkniętych w słoiku? Pikle, bo o nich mowa świetnie się sprawdzą w zimie jako kolorowy i smaczny dodatek do obiadu oraz jako przekąska do kanapek.
Składniki
- 1/5 kg fasolki szparagowej – ja dałam fasolkę tyczną o długich strąkach.
- 1/5 kg ogórków
- 1 cukinia żółta
- 1 cukinię zieloną
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 2 duże marchewki pokrojone w plastry
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Składniki na zalewę
- łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka soli kuchennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 4 szklanki wody
Wykonanie
Papryki myjemy i kroimy w grubsze paski. Marchewkę, ogórki , cukinię kroimy w kilku milimetrowe plastry. Fasolkę gotujemy w wodzie przez 4 minuty a następnie odcedzamy. Z podanych składników robimy zalewę, do gorącej dodajemy warzywa: paprykę ,cukinię ,cebule, czosnek i fasolkę . Parzymy warzywa na małym ogniu przez 5 minut. Gorące warzywa wkładamy do słoika i zalewamy zalewą. Słoik ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia. Pikle można zrobić z wcześniej ugotowanych warzyw, wówczas układamy je w słoiku i z podanych składników robimy zalewę, którą wlewamy do słoiczków. Ten sposób przyrządzenia pikli wymaga pasteryzacji przez 15 min.
Smacznego kochani !!!
Super sałateczki, u mnie w tym roku do słoików trafiły patisony.
Hm z fasolką jeszcze nie robiłam, muszę spróbować 🙂
Pilke to super dodatek do obiadków zimową porą, a także na imprezki ze znajomymi 🙂 sama robię ale zdecydowanie wolę jak mama zrobi 🙂