
Placki ziemniaczane po Bałkańsku
Zapraszam Was kochani na placki ziemniaczane po Bałkańsku.Pomysł na tą potrawę wpadł mi do głowy gdy nabrałam ochoty na placki ziemniaczane. Zastanawiałam się z czym je podać.Znudziły mi się placki z gulaszem,na placki z cukrem i śmietaną nie miałam chęci.Spojrzałam na kosz pełen aromatycznych i kolorowych warzyw i już wiedziałam. Połączenie chrupiących placków z lekko pikantnymi warzywami gwarantuje nam nowe doznania smakowe.Składniki na placki
- 1,1/2 kg ziemniaków
- cebula
- 2 jajka.
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie :Obieramy ziemniaki i cebulę.Na tarce o małych otworach lub w robocie kuchennym ścieramy ziemniaki i cebulę. Masę wylewamy na sitko ustawione na naczyniu.Lekko odciskamy z nadmiaru wody.Jajka ubijamy trzepaczką,wlewamy do ziemniaków.Dodajemy mąkę,sól i pieprz. Z naczynia,nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok,a zebraną na dnie mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy.Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Składniki na warzywne leczo
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- mała cukinia
- mały bakłażan
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka Czubrycy Czerwonej OLMIX
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Pomidory nacinany na krzyż i wrzucamy do wrzątku.Po upływie ok 5 minut pomidory przekładamy do zimnej wody.W ten sposób szybko pozbędziemy się skórki z pomidorków. Pokrojone pomidory wrzucam na patelnię i duszę do miękkości a następnie przecieram przez sito.Bakłażana kroję w kostkę i przesypuje solą.Gdy psuci sok ,płuczę bakłażana w zimnej wodzie.Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę,chwilę duszę,dodaję pokrojoną paprykę a następnie cukinię.Pod koniec duszenia dodaję bakłażana i przetarte pomidory.Całość doprawiam czosnkiem,solą,pieprzem oraz przyprawą Czubryca Czerwona. Podaję z upieczonymi ,chrupiącymi plackami.
Smacznego!
pysznie, a leczo jakie ładne wyszło
O tak, pomysł super! Może jutro takie zrobię, bo smaku mi narobiłaś 🙂
Uwielbiam placki ziemniaczane – ostatnio zrobiłam mężowi z parówkami sojowymi z cebulką, a sobie porcję z pesto bazyliowym. Pycha!
ja placuszki robiłam w sobotę, jak robię wytrawne to często dodaje czosnek 🙂 teraz robiłam z mięsem w sosie chrzanowym, pychotka! 😀
Mam akurat bakłażana, cukinię – może dzisiaj zrobię 🙂
Są super,polecam wszystkim:)