
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową
Dynia – warzywo, którego przez wiele lat unikałam, obecnie, bez niej nie wyobrażam sobie jesiennej kuchni. Na działce posadziłam kilka krzaków dyni, które wydały piękne i sporej wielkosci owoce. Według mnie, Hokkaido to najsmaczniejsza odmiana dyni. Ma lekko orzechowy smak, przypominający pieczone kasztany. Hokkaido posiada piękny, pomarańczowy kolor miąższu. Warto jeść dynie ponieważ to warzywo bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Dziś na obiad przyrządziłam placuszki z dyni. W połączeniu z kwaskowatą konfiturą wiśniowa, smakują obłędnie.
Przepis
- 1 kg dyni
- 2 jajka
- 3–4 łyżki kefiru naturalnego
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżki masła
- olej do smażenia
- konfitura z wiśni
- cukier puder
Dynię obieramy i usuwamy miękki miąższ z pestkami. Ja robię to za pomocą łyżki a obieram strugaczką do ziemniaków. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka do gotowania na parze. Gotujemy ok 10 minut- aż będzie miękka.
Studzimy i miąższ zgniatamy praska do ziemniaków.
Wsypujemy do dyni mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, wbijamy jajka, dodajemy kefir. Mieszamy do połączenia się składników.
Smażymy na oleju małe placuszki. Podajemy posypane cukrem pudrem i polane konfiturą wiśniową
Jeju, ale super! Nigdy nie pomyślałam, żeby z dyni zrobić takie placuszki. Skorzystam z przepisu, mąż na pewno będzie zachwycony :))
Polecam
Mega 🙂 Bardzo smaczna inspiracja!
Dziękuję 🙂
Musi smakować rewelacyjnie..do tego jeszcze ta konfitura:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
O tak , dodatek konfitury to był strzał w dziesiątkę. 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Kasiu jakie piękne zdjęcie 🙂 i tak jesiennie i tak do kawki 🙂 lubię placki i to różnego rodzaju ale dyniowych jeszcze nie jadłam 🙂 wyglądają przepysznie 🙂
Dziękuję. Te placuszki robiłam po raz pierwszy ,wyszły przepyszne , a dodatek w postaci kwaskowatej konfitury świetnie podbija słodki smak placków.