
Potrawka z kurczaka, z ryżem i warzywami
Czy można nie kochać wiosny? Dla mnie to najpiękniejsza pora roku. Kwitnące drzewa i krzewy i radosny śpiew ptaków sprawiają, że nie mam ochoty wracać do domu. Najchętniej spędzała bym całe dnie na mojej działeczce, na wędrówkach po ukochanych górach lub gdzieś w zamkowych ogrodach. Akurat w tą niedziele odpoczywałam w plenerze. W planach mieliśmy zwiedzanie zamku, jednak ogrody zamkowe okazały się wymarzonym miejscem do odpoczynku. Z jednej strony otoczone majestatyczną bryłą zamku, z drugiej otwierające się na piękną panoramę miasta. Odpuściliśmy więc sobie zwiedzania komnat i zaszyliśmy się w ogrodowej zieleni w miejscu pełnym ciszy i spokoju. Jaki to zamek i czym nas ujęły ogrody ? napiszę niebawem.
Nie samą ucztą duchową człowiek żyje, dlatego zapraszam na szybki i bardzo smaczny, jednogarnkowy obiad- na potrawkę z kurczaka z warzywami.
Składniki:
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/3 szklanki białego wina
- 4 pałki z kurczaka
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 cebulki dymki
- 1/2 młodej cukinii
- kilka czarnych oliwek
- 20 dag pokrojonych pomidorków bez skórki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- olej lub oliwa do smażenia
- sól
- garść posiekanej szałwii
Mięso przyprawiamy kurkumą, papryką słodką, połową posiekanej szałwii, solą oraz pieprzem.
Czosnek, papryczkę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w plastry.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy.
Kurczaka smażymy na złoty kolor, dolewamy 2-3 łyżki oliwy i dodajemy paprykę smażymy 3-4 minuty. Teraz kolej na cukinię i
pozostałe warzywa. Lekko całość podsmażamy, następnie wlewamy wino. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy przez 2 minuty, aż wino wyparuje.
Wsypujemy ryż i cały czas mieszając, smażymy około 2 minuty.
Wlewamy na patelnię ciepły bulion, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki.
Przed podaniem posypujemy danie oliwkami i posiekaną szałwią. Jeżeli nie przepadacie za szałwią to można ją zastąpić kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego !!!
Czekam z niecierpliwością na wpis o zamku 🙂
A potrawka super – idealna na pyszny obiad 🙂
Lada chwila wpis powinien się pojawić
Wygląda mega apetycznie!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziękuję i również pozdrawiam.
Bardzo lubię takie dania i często robię swoją wersję takiej potrawki. Z chęcią wypróbuję Twoją 🙂
To danie bardzo apetycznie wygląda 🙂 mój syn uwielbia takie jedzonko 🙂