
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami
Będąc w Lidlu moją uwagę zwrócił pstrąg łososiowy.Nie jadłam jeszcze tego typu ryby.Zastanawiałam się jak, i z czym ją przyrządzić i nagle przypomniał mi się gdzieś przeczytany przepis na pieczonego łososia.Dodałam od siebie pstrąga, pieprz biały cukinię i masło i tak oto powstała pyszna ryba.
Składniki:
- kilka kawałków pstrąga łososiowego
- 1 malutka cukinia
- pomidorki mini żółte i czerwone
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- koperek
- pół cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki musztardy
- sól
- świeżo mielony biały pieprz Olmix
- 1 łyżka masła
Filet z pstrąga myjemy a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na porcje.Ja Kupiłam filet w Lidlu z jednej tacki miałam trzy porcje.Filety skrapiamy sokiem z cytryny.
Oliwę mieszamy z musztardą,solą i pieprzem.Do tak przygotowanej marynaty wkładamy dzwonka ryby.Przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu na około 3 godziny.Paprykę,cukinię i cebulę kroimy w paseczki.
W naczyniu do zapiekania układamy rybę,dodajemy paprykę,cebulę i zalewamy pozostałą marynatą.Na wierzchy dodajemy wiórki zimnego masła.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 40 minut.w połowie pieczenia dorzucamy pomidorki koktajlowe.Po upieczeniu całość posypujemy obficie koperkiem.
Myślę, że jest pyszna i na pewno spróbuję Zapiszę link
Jeśli lubisz łososiowate ryby to będziesz zachwycona.
Apetyczne danie ,lubię ryby.
Ja lubię ryby morskie,za słodkowodnymi nie przepadam.
Wygląda bardzo apetycznie 😉