Pstrąg z masłem czosnkowym
Lubicie pstrąga ? Nie przepadam za jego smakiem ale lubię go przyrządzać.To chyba jedyny gatunek ryby z którym można poszaleć.Mąż uwielbia pstrąga a ja, jak na dobrą żonę przystało przyrządzam go różne sposoby.Latem najczęściej jest to pieczony na grillu owinięty plastrami boczku,zimą natomiast smażony na maśle.Są zwolennicy pstrąga pieczonego razem z głową.W przypadku grillowanej ryby jest to wręcz wskazane,natomiast podając rybę z patelni wolę usunąć głowę.
- 1 wypatroszony pstrąg
- ćwierć kostki masła
- sól
- czosnek
- pieprz młotkowany
- lub kilka gałązek zielonej pietruszki
- pieprz mielony.
- cytryna
Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem nacieramy sokiem z z cytryny i solą do smaku.W moździerzu ucieramy dwa małe ząbki czosnku z dwoma łyżkami masła i pieprzem.Smarujemy dokładnie rybę i ostawiamy na godzinę.Do brzucha wkładamy gałązkę pietruszki.i pozostałe masło czosnkowe.Klarujemy resztę masła i smażymy pstrąga.
pycha 🙂
Ja wolę ryby morskie
Nigdy nie jadłam pstrąga 🙁
jeśli lubisz ryby słodkowodne powinien Ci posmakować
Mój mąż też uwielbia pstrąga 😉 Ja nie przekonałam się jeszcze do ryb…;)
Mój mąż lubi.
Uwielbiam pstrąga ! A jeszcze z masłem czosnkowym 😉 mniam ! Ale mi narobiłaś smaka!
na pewno jest aromatyczny i pyszny