
Pudding ryżowy z chia i truskawkową frużeliną
Sezon truskawkowy dobiega końca, dlatego korzystajmy ile wejdzie z tych smacznych i zdrowych owoców . Dziś proponuje Wam lekki pudding ryżowy z truskawkową frużeliną.
Składniki na pudding ryżowy
- 100 g ryżu krótkoziarnistego
- 1 l mleka
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- łyżeczka nasion chia
Przygotowanie:
Do rondla wsypujemy ryż, dodajemy mleko cukier, sól i cukier waniliowy. Gotujemy na średnim ogniu, stale mieszając, około 50 min. Gdy ryż wchłonie mleko dodajemy nasiona chia. Gorący ryż przykrywamy kawałkiem plastikowej , żeby nie utworzył się kożuch i studzimy.
Składniki na frużelinę truskawkową
- truskawki – 500 g
- 50 ml wody
- 100g cukru
- 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Włożyć do garnka i zasypać cukrem. Dusić około 5 minut.Wodę rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dodać do gorących truskawek .Zagotować aż powstanie kisiel.
Przestudzony pudding przekładamy do pucharków, uzupełniamy frużeliną truskawkową i dekorujemy truskawkami oraz bitą śmietaną.
Smacznego 🙂
Pyszności.
Wygląda przepysznie.