
Pyszne, agrestowe ciasto z kruszonką
Długo nie nacieszyliśmy się słoneczną pogodą. Od rana leje i wieje. W taki dzień nie pozostaje nic innego jak rozgrzać piekarnik i na poprawę nastroju, upiec ciasto z letnimi owocami. Akurat mam miseczkę ,zebranego wczoraj, dojrzałego agrestu więc wykorzystam go do wypieku. Lubicie ciasta z agrestem? Ja bardzo, agrest fajnie przełamuje słodycz ciasta i kruszonki.
Składniki na ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 lyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 300 gr agrestu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki i wykonanie kruszonki znajdziecie TU
Owoce agrestu obieram z końcówek i mieszamy z mąka ziemniaczaną (zapobiega to opadaniu owoców na dno). Piekarnik rozgrzewamy do 175C. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, na pulchną masę. Dolewamy olej i miksujemy do połączenia się składników . Maślankę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a gdy się spieni wlewamy do ubitych jajek. Dodajemy po łyżce mąki i miksujemy na najniższych obrotach ok 3 minuty. Gdy masa będzie gładka przelewamy ją do foremki (40 x 28 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzchu układamy ciasno owoce agrestu i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut – do suchego patyczka. Ciasto jest pulchne, wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
Smacznego !!!
Wieki już nie jadłam agrestu, ale skusiłabym się na takie ciacho!
Polecam
Kawałek takiego ciasta zjadłabym z ochotą! Idealny letnie deser 🙂
Uwielbiam takie ciasta…domowe i jeszcze z agrestem…mniam!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Z radością odkryłam ostatnio, że agrest i porzeczki wracają do łask i można je kupić w marketach 🙂
Ja mam swoje ,z działki .Posadziłam je jakoś dwa lata temu i pięknie mi owocują.
Super ciacho , jeden z lepszych przepisów jakie widziałam 😀