
Pyszne placki ziemniaczane
Podobno dziś dzień placków ziemniaczanych. Ta pyszna potrawa gości na naszych stołach już od XVII wieku. Nie znam nikogo, kto by nie lubił placków ziemniaczanych. Jadamy je z cukrem, śmietaną lub sosami. Ja najbardziej lubię takie chrupiące, prosto z patelni bez dodatków.
Przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane dla dwóch osób
- 500 g obranych, surowych ziemniaków
- 2 łyżki słodkiego mleka
- sól, pieprz, majeranek-do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do masy ziemniaczanej wrzucamy jajko, dodajemy mleko, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek . Mieszamy i nakładamy porcjami na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placki odkładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z łuszczu.
Podajemy z sosem jogurtowym lub ze śmietaną.
Please follow and like us:
Jaaaaaaaaaaa…. w takim razie takie placki muszę obowiązkowo popełnić;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Nic tak nie poprawia humoru jak chrupiący złocisty placek ziemniaczany 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pychotka Kasiu
Jestem fanem placków ziemniaczanych 🙂