Pyszne ziemniaki z piekarnika
Te ziemniaki są alternatywą dla tłustych frytek.Mają o wiele mniej kalorii a dodatkowo można je połączyć z warzywami-marchewką,cukinią,fasolką,brokułem..wszystko zależy od naszej fantazji.Do ziemniaków użyłam przyprawy Kamis zamiast niej można użyć świeżych ziół.
Łatwe,szybkie i smakuje wszystkim.
Ziemniaki ok. kilogram
Przyprawa do grzanek złocistych Kamis
marchewka 1szt.
pieczarki ok. 30 dek
cebula 1 szt.
czosnek 1 główka
sól pieprz do smaku
oliwa z oliwek
gałązka rozmarynu.
Obrane ziemniaki gotujemy z dodatkiem posiekanych 2 zabków czosnku ok 10 min.Rozgrzewamy piekarnik.Termoobieg 160C. wysypujemy ziemniaki na blachę, polewamy oliwą dodajemy surową marchewkę, pieczarki, cebulę pokrojona w piórka, czosnek pokrojony w grube plasterki. Posypujemy Przyprawą Kamis i zapiekamy.Podajemy do mięs,ryb,drobiu.
Ależ się zrobiłam głodna jak popatrzyłam na te ziemniaczki 😉
No to masz pomysł na dzisiejszy obiad.
Uwielbiam tak przyrządzać ziemniaki, zwłaszcza posypane rozmarynem i polane oliwą.
Prawda,że smaczne…
robię dzisiaj takie na obiadek ze schabowym- rewelacja! 🙂
Smacznego 🙂
mniam mniam…lubię takie cuś! ( już taki ze mnie kartofel 😛 )
hihih Kartoflana dziewczyna
uwielbiam takie ziemniaczki 🙂
Zastanawiałam sie jak zrobić ziemniaczki w piekarniku.
A to takie proste.
Proste i smaczne 🙂