
Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa
Pyszna, aromatyczna i idealna na zimę – zupa gulaszowa! Podstawą tradycyjnej węgierskiej zupy gulaszowej, jest mięso wołowe. Oryginalna zupa gulaszowa przyrządzana jest w specjalnych kociołkach, i długo gotowana nad ogniskiem. Moja wersja jest lżejsza, bo zamiast mięsa użyłam parówek. Można też dodać chude mięso z kurczaka. Czas przygotowania mojej zupy to niecałe 25 minut. Polecam na zimową rozgrzewkę.
Składniki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 3 grube parówki
- 2 szt czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
- 4 mięsiste pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 litr bulionu wołowego
- szczypta kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- sól, czarny pieprz,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Warzywa obrałam i pokroiłam z kostkę. W garnku rozgrzałam olej. Wrzuciłam warzywa i chwilę je smażyłam. Dodałem pokrojoną parówkę i pokrojony w piórka czosnek. Parówkę z warzywami smażyłam około 3 minut. Następnie dodałam pokrojone pomidory (bez skórki i gniazd nasiennych) oraz bulion wołowy. Przyprawiłam wszystko majerankiem, słodką i ostrą papryką , szczyptą kminku, liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku. Całość gotowałam około 10 minut. Pod koniec gotowania dodałam rozgnieciony ząbek czosnku.
Smacznego!
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie nowa zakładka na blogu. Jak wiecie dużo podróżuję a co za tym idzie, korzystam z restauracji, barów, kawiarni. Nie ma chyba nic gorszego jak struć się jedzeniem podczas wycieczki. Aby uniknąć takich sytuacji przeglądam blogi o jedzeniu, w których opisywane są konkretne miejsca, gdzie można dobrze zjeść. W czasie swoich licznych wycieczek poznałam smaczne restauracje, które znajdują się w mniejszych miejscowościach lub w górskich schroniskach. Chętnie je opiszę. Blogi polecające gastronomię w większych miastach – takich jak Kraków, Warszawa, Wrocław, Katowice czy Trójmiasto, znajdziecie na portalu APYNEWS. Wspomniany portal to także skarbnica wiedzy dla fanów wirtualnej rozrywki- https://apynews.pl/category/gaming. Znajdziemy w nim również informacje o polskich twórcach internetowych. Rankingi Youtube i Snapchat, a przede wszystkim newsy, biografie, statystyki, kanały social media i wszystkie ciekawostki o ulubionych YouTuberach.
Bardzo fajny pomysł na zupę. Ja bym tylko dała to mięso drobiowe, bo za parówkami nie przepadam 🙂
Następnym razem zrobię z mięsem drobiowym .Miałam w domu parówki i zastanawiałam się z czym je zjeść.Również nie przepadam za parówkami jednak w tej zupie zyskały na smaku
Ciekawa inspiracja, lubię takie rozgrzewające zupy!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję i miłego weekendu życzę
Uwielbiam takie zupy, na obecną porę roku najlepsze 🙂
To prawda 🙂