
Rozpływający się w ustach, sernik z owocami
Sernik na zimno to ciasto idealne na wakacyjne upały. Wzbogacone sezonowymi owocami sprawia, że mogła bym go jeść codziennie. Ten deser rozpływa się w ustach, orzeźwia i do tego nie trzeba go piec. Jeśli zamrozimy letnie owoce, (wierzcie mi borówki, maliny, jeżyny , brzoskwinie, czy tez winogrona świetnie się mrożą) będziemy mogli rozkoszować się jego letnim smakiem, przez cały rok.
Składniki:
- 500 ml twarogu kremowego
- 350 ml śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru
- paczka malutkich, okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki żelatyny
- 3 żółtka
- 180 ml mleka
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- laska wanilii
- 2 czubate łyżki masła
- owoce -morele, brzoskwinie, winogrona, borówki
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i studzimy. Połowę biszkoptów drobniutko rozkruszamy, dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy. Pozostałymi biszkoptami obkładamy boki foremki.
Żółtka ucieramy z połową cukru pudru na puszystą masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą cześć cukru pudru oraz wanilię. Utarte żółtka delikatnie łączymy z twarożkiem.
Dodajemy ubitą śmietanę i lekko mieszając wlewamy cieniutką strużką wlewamy rozpuszczona w mleku żelatynę. Dwie morele i dwie brzoskwinie kroimy w kosteczkę, wsypujemy wraz z garścią borówek do gotowej masy serowej. Resztę owoców zostawiamy do dekoracji. Masę serową przelewamy do tortownicy
Układamy owoce i zalewamy tężejąca galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
#MyVictorinox
oj wygląda pysznie:)
Dziękuję 🙂
wygląda pysznie, uwielbiam takie serniczki
Dziękuję ,Ja tez za nimi przepadam