
Ryba pieczona w papilotach z warzywami
Jeśli znudziła Wam się ryba smażona lub jesteście na diecie to koniecznie spróbujcie tego dania. Ryba w papilotach jest lekka i smaczna a dodatek warzyw sprawia, że rybka smakuje wyjątkowo. Dobór jarzyn ?- tu możemy naprawdę poszaleć bo ryba świetnie komponuje się z każdym warzywem.
Składniki :
- 4 płaty morskiej ryby lub 4 gotowe kostki z morszczuka
- mała cukinia pokrojona w 0,5 cm plastry
- mała czerwona papryka,pokrojona w kosteczkę
- 1 mały por, pokrojony w krążki
- 1 puszka Warzyw meksykańskich Rolnik
- 1 marchewka pokrojona w kosteczkę
- masło 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- cytryna 1/2 sztuki
- ulubione zioła-u mnie zioła włoskie: w skład których wchodzi rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, czosnek,
- łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Jeśli używamy ryby mrożonej, musimy ją wcześniej rozmrozić.
Na papierze do pieczenia układamy po kawałku ryby doprawionej solą i pieprzem. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone warzywa i zioła i smażymy ok 2 minut. Zawartość puszki ROLNIK odcedzamy i mieszamy z warzywami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja nie miałam pora świeżego więc użyłam mrożonego i od razu ułożyłam na rybie. Jeśli używacie jarzyn mrożonych to nie ma konieczności ich wcześniejszego rozmrażania ani podsmażania. Warzywa układamy na rybie, posypujemy pomidorami suszonymi, dodajemy pół łyżeczki masła i plaster cytryny.
Zawijamy paczuszki, układamy na dużej blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!!!
Wygląda smakowicie, jeszcze nigdy nie piekłam ryby
Kasiu narobiłaś mi ochoty ta rybką 🙂 i jutro zrobie coś takiego
Nie pamietam kiedy już rybkę jadłam a mam jej dość sporo 🙂
Super, bardzo fajnie smakuje taka pieczona ryba 🙂
Bardzo fajny sposób na rybkę, zainspiruję się 🙂