
Ryba w sosie curry
Dziś przychodzę do Was z przepisem inspirowanym kuchnią hinduską. Ryba w sosie curry to danie idealne dla lubiących aromaty i intensywność smaków orientalnych.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- ok. 300 g filetu z białej ryby (bez ości i skóry)
- olej rzepakowy 3 łyżki
- 1 szt szalotki
- 2 cm imbiru
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki przyprawy Curry Olmix
- 1/4 lyżeczki kolendry Olmix
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub rybnego
- kolendra posiekana do podania
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- 400 ml mleczka kokosowego
- natka pietruszki lub kolendra do posypania
- papryczka chilli
Pastę carry możemy zrobić samemu, ja użyłam gotowej mieszanki od Olmix,w składzie której znajdziemy same naturalne składniki – kurkumę, kozieradkę, kolendrę, pieprz czarny, gorczycę, papryczkę chilli, imbir, gałkę muszkatołową i goździki.
Paprykę kroimy w kostkę a cukinie w plasterki. Rybę kroimy na kawałki ok 5 cm. Czosnek, szarotkę i papryczkę chili drobno siekamy. Imbir obieramy łyżeczką -tak jest najprościej, i ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szarotkę, czosnek oraz imbir. Wsypujemy przyprawy -curry i mieloną kolendrę. Dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy, smażymy ok 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy 2 minuty aż sos zgęstnieje. Teraz kolej na rybę. Do gorącego sosu wrzucamy kawałki ryby, dodajemy sos sojowy i otartą skórkę z połowy limonki oraz wyciśnięty sok. Całość gotujemy około 6 minut. Gotowe danie posypujemy siekaną papryczka chilli, natką pietruszki lub kolendrą i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego !
Ryba i curry to jednak nie dla mnie 🙁
wygląda dobrze, ciekawe czy to moje smaki 🙂
Nieźle to wygląda.
A to dla mnie nowe smaki – rzadko sięgam po kuchnię orientalną… do spróbowania!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Przez ostatnie dwa tygodnie jadłam dużo carry i różne inne orientalne smaki 🙂 lubię azjatycką kuchnię i ten przepis bardzo mi się podoba 😉