Sernik na zimno ze śmietanką i truskawkami
Uwielbiam serniki na zimno.Te niezawodne ciasta smakują chyba każdemu.Moi domownicy nie przepadają za mlekiem Dbam o ich zdrowie dlatego ,,przemycam ” mleko i jego przetwory do dań,które z chęcią zjadają.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Nabiał zajmuje istotne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Oznacza to, że produkty te są niezbędnym elementem każdej diety. Produkty pochodzenia mlecznego są niezwykle istotnym składnikiem prawidłowej diety dzieci. Zawarty w nich wapń zbawiennie wpływa na układ kostny. Wapń zawarty w nabiale jest także niezwykle istotnym składnikiem prawidłowo skomponowanej diety nastolatków, kobiet i osób starszych.
Składniki
- 500 g sera twarogowego,zmielonego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 50g cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki i banany według uznania
Spód
250g ciasteczek biszkoptowych
Spód tortownicy wykładamy pergaminem i układamy na dnie ciasteczka.
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy do rozpuszczenia.Miksujemy ser z wanilią i cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywny krem.Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i etapami ubitą śmietanę. Gdy całość jest dokładnie wymieszana, przelewamy masę serową na schłodzony spód. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.Układamy owoce i zalewany tężejąca galaretką.Smacznego
Wygląda przepysznie.
O jejku, ależ pysznie wygląda ten serniczek 🙂
Serniczek<3 mniam! Wyglda bardzo apetycznie, sernik to najlepsze ciasto!
pyszności!
Hej, Oczywiście jest w tym wpisie coś potrzebnego mi do szkoły. Dobrze, że wyskoczyła mi ta strona