
Sernik w kratkę -inaczej ciasto poduszkowiec
Serniki i ciasta z dodatkiem sera to ulubione wypieki mojego męża. Ja preferuję serniki na zimno, a mąż, najchętniej zjada serniki, koniecznie jeszcze ciepłe. Podobno, są delikatniejsze w smaku. Tak było w przypadku tego ciasta, jeszcze dobrze nie ostygło a już połowa ubyła z blachy.
Składniki na formę 26 x 38 cm
- 5 jaj
- 220 g mąki pszennej
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
- 100 g cukru
- 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 500 g sera twarogowego lub pół wiaderka gotowego sera
- 1 budyń śmietankowy
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Powolutku , stale ubijając dolewamy partiami olej i wodę. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.Dodajemy po łyżce do masy jajecznej stale mieszając mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser mieszamy z budyniem i cukrem do połączenia się składników. Masę serową przekładamy do woreczka, w którym obcięliśmy róg i wyciskamy na ciasto, tak aby masa serowa utworzyła kratkę. Moja kratka wyszła nierówno ale to nie problem, liczy się smak. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut.
Smacznego !!!
Mój M. też uwielbia serniki i chętnie wypróbuję Twój przepis, bo ciasto wygląda niezwykle apetycznie.
Polecam 🙂
Jestem prawdziwą wielbicielką serników:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dawno nic nie wzbudziło u mnie takie ślinotoku jak widok tego ciasta, muszę wypróbować! 🙂 Piękności
Robiłam je raz i kratka utonęła pod warstwą sernikową.