
Śledź w śmietanie
Śledzie w śmietanie to potrawa, która nie tylko w Wigilię gości na naszym stole. Lubimy śledzie, często podaję je na obiad w towarzystwie pieczonych kartofelków. Ile miłośników śledzi tyle przepisów. U nas najczęściej jada się śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i ogórka, które dobrze komponują się z pozostałymi składnikami nadając kwaskowatości i słodyczy oraz wzbogacając strukturę potrawy.
Składniki :
- 5 filetów śledziowych (matias)
- 2 cebule
- 2 ogórki konserwowe
- 1 kwaśne jabłko
- sok z cytryny
- cukier, biały pieprz
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Śledzie moczymy co najmniej 2 godziny w mleku. Wymoczone śledzie wycieramy papierowym ręcznikiem, układamy na półmisku i skraplamy sokiem z cytryny.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę. Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w cienkie plasterki.
Na rybie układamy cebulę, ogórka i jabłko. Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy cukrem i pieprzem. Gotowym sosem śmietanowym zalewamy śledzie i wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby smaki się przegryzły.
Smacznie 🙂 takiego śledzia chętnie zjem 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię śledzie ale…właściwie nie robię ich w domu – kupuję gotowe – muszę spróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Kiedyś kupowałam gotowe, ale z a dużo w nich octu ,ja wolę łagodniejsze wersje. Pozdrawiam ciepło
Śledź w śmietanie to jedna z moich ulubionych wersji 🙂 Pycha!
Ciekawa jestem jaki jeszcze lubisz wersje śledzia?
dawno nie jadłam śledzików, ale mam smaka 🙂