
Smażony ryż z kurczakiem po indonezyjsku
Smażony ryż z kurczakiem po indonezyjsku – Nasi Goreng to moja propozycja na szybkie, lekkie i smaczne danie. Przyprawy można dozować według uznania. Osobom lubiącym mniej ostre potrawy, zalecam usunięcie pestek z papryczki chilli.
Skusicie się?
Składniki na pastę chilli
- 1/2 ostrej papryczki chili z ziarenkami
- 1 ząbek czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka sosu sojowego
Składniki pasty ucieramy w moździerzu.
- pojedyncza pierś z kurczaka
- ryż długoziarnisty ok 150 g;
- pół puszki groszku zielonego
- 1 ząbek czosnku;
- 2 cebule;
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia;
- 1 marchewka;
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Przyprawy – kurkuma, chilli, papryka mielona
Wykonanie
Ryż gotujemy na miękko.Kurczaka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubszą kostkę. Marynujemy ok 1/2 godziny w paście chilli. Marchewkę i paprykę kroimy w paski, natomiast cebulę w pióra. Czosnek drobno siekamy. Pierś z kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy z niej przyprawy. Pastę chilli wrzucamy na patelnie i chwilę smażymy ciągle mieszając. Dolewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojony czosnek i kurczaka. Smażymy około dwóch minut, a następnie dorzucamy marchewkę, paprykę, oraz cebulę. Smażymy około 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy ryż, groszek oraz sos sojowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy jeszcze około dwóch minut. Danie można podawać posypane świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
ale pysznie:)
Ja bym chętnie sie skusiła na taką pyszność
Fajne danie, lubię takie proste i smaczne danie z nutką egzotyki 🙂
Super,moja córka uwielbia ryż z mięsem ….je go ciągle.
Ja również lubię ryż,pod każdą postacią i chyba z każdym dodatkiem.