
Spaghetti z dynią, suszonymi pomidorami i orzeszkami nerkowca
Uwielbiam jesień i dyniowe szaleństwo. Właśnie zerwałam z ogrodu pierwszą dynię i wykorzystałam ją do pysznego dania z suszonymi pomidorami i orzeszkami nerkowca. Moje spaghetti z kremowym sosem z dyni jest wyraziste w smaku i bardzo sycące.
Spróbuj koniecznie!
Składniki :
- 1/2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 1 opakowanie makaronu Spaghetti Lubella
- 170 ml śmietany kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory suszone w zalewie ziołowej (pokrojone w drobną kostkę)
- tymianek świeży -pół łyżeczki
- rozmaryn- pół łyżeczki
- sól
- pieprz-do smaku
- 2 łyżki masła
- ser parmezan tarty -3 łyżki
- 1 cebula szarotka
- garść podprażonych orzech nerkowca
- prażone pestki dyni
- posiekana natka pietruszki 2 łyżki
Wykonanie:
Wstawiamy wodę na makaron. Dynię obieramy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Cebulkę kroimy w piórka. Siekamy czosnek i wrzucamy go na rozgrzane masło, dodajemy cebulę i smażymy. Po minucie wrzucamy na patelnię dynię. Smażymy danie na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ok 5 minutach dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz śmietankę. Dusimy kolejne pięć minut, doprawiamy solą, rozmarynem, tymiankiem i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucamy do dyni. Na osobnej patelni prażymy pestki dyni i orzechy.To wyborne danie z dynią podajemy na ogrzanych talerzach, posypane tartym parmezanem, orzechami, pestkami dyni i natką pietruszki.
Smacznego !!!
Wygląda pysznie, na pewno wypróbuję bo uwielbiam dynię hokaido <3 Lubella to mój ulubiony makaron, ale wolę te z serii pełne ziarno, jak dla mnie jeszcze smaczniejsze 🙂
Zgadzam się, makaron z serii pełne ziarno jest przepyszny.
W tym wydaniu jeszcze nie jadłam… wygląda mega – więc dopisuję do rzeczy do zrobienia!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Dziękuję Agnieszko i życzę smacznego. Pozdrawiam
Nigdy nie jadłam w takim wydaniu, będę musiała spróbować
Polecam 🙂
Prawdziwe smaki jesieni! Pychotka!
Dziękuję 🙂
wygląda pysznie! super połączenie smaków!
Lubię dynię w takim wydaniu 🙂
Do tego koniecznie dobra oliwa z oliwek! Oryginalna z Włoch 🙂
Super przepis, na pewno go wypróbuję 🙂 Ja często robię z makaronu pełne ziarno lubella, do tego rukola, pesto, suszone pomidory i kulki mozzarelli.