
Surówka z czerwonej i białej kapusty z gruszką
Bardzo lubię czerwona kapustę, zarówno surową jak i kiszoną. Na początku jesieni, kapusta jest najsmaczniejsza. Ma miękkie i bardzo soczyste, słodkie liście. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na smaczną surówkę z dodatkiem gruszki. Dlaczego gruszka? Bo ten owoc fajnie podbija smak warzyw, takich jak kapusta czy marchewka.
Składniki:
- kapusta czerwona – 1 i 1/2 szkl.
- kapusta biała – 1 szkl.
- 2 gruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sok z połowy cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Obie kapusty obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i chwilę ugniatamy. Odstawiamy kapustę na ok 15 minut. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, cukier i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy kapustę, całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły. Podajemy do obiadu lub jako osobną przekąskę. Smacznego 🙂
Ja podobnie jak Ty Kasiu lubię czerwoną kapustkę, nie zawsze mi wychodzi a jak juz wyjdzie to zjadam jeje całą furę 🙂 kiszona miałam okazje spróbować kilka razy ale sama nie robiłam 😉
Przyznam że nie pomyślałabym aby dodać do tej surówki gruszkę. Muszę spróbować:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
zwykle jadam z jabłkiem, ale muszę spróbować i takiej wersji 🙂
Super suróweczka, zwłaszcza z gruszką 🙂
Dziękuję 🙂
moja najczęstsza surówka 🙂
Tak, dodanie gruszki to był super pomysł 🙂
Ja też lubie czerwoną kapustę. Z guszką jeszcze nie jadłam. Pora spróbować