Surówka z kapusty jak u Chińczyka
Bardzo lubię surówkę z białej kapusty serwowaną w Chińskich restauracjach.Trochę poeksperymentowałam i udało mi się zrobić podobną w smaku i równie chrupiącą.
Składniki :
- mała główka kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania
Kapustę szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie obieramy cebulę i kroimy w „piórka”
Wlewamy do garnka ocet, olej, wsypujemy cukier i sól.Całość należy szybko zagotować a następnie ostudzić.Zalewamy kapustę i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Please follow and like us:
sprawdzę przepis uwielbiam takie surówki:)
polecam
Ale extra!! A ja sie właśnie zawsze zachwycam tymi od chińczyka a sama nie potrafię zrobic:))
Ja ogólnie uwielbiam białą kapustkę więc taką sałatkę z chęcią bym skonsumowała 🙂
Jest smaczna,zapewniam
uwielbiam taką surówkę 🙂
Ja też 🙂
Wiele razy próbowałam odtworzyć ten przepis, jednak surówka nigdy nie wyszła mi taka jak ta chińska, używałam zwykłego octu spirytusowego albo jabłkowego, spróbuję z wyżowym, dzięki za przepis.
Ja próbowałam rożnych wersji i ta zdecydowanie jest najbliższa orginałowi
Chętnie bym spróbowała.
już wiem jaką surówkę zrobię do obiadu:)
Podziel sie później wrażeniami
kocham taką surówkę i nigdy nie wyszła mi tak smaczna jak u chińczyka! na bank zrobię ją z Twojego przepisu!