
Surówka z kapusty pekińskiej
Dziś przychodzę do Was z surówką z pekińskiej kapusty z dressingiem ala coleslaw. Ta surówka to ukłon w stronę osób nietolerujących laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Do jej wykonania sosu użyłam mleka bez laktozy.
Składniki :
- 1 sztuka kapusty pekińskiej
- 1/3 szklanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- pół ogórka zielonego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- sól ok. 1/2 łyżeczki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta mielonego pieprzu
Wykonanie
Kapustę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, obie papryki i szczypiorek kroimy w drobna kosteczkę. Warzywa przekładamy do salaterki.
Przygotowanie sosu: majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny, sól i pieprz dokładnie mieszamy, powstałym sosem polewamy składniki surówki Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Please follow and like us:
Cudowna, chrupiąca, świeża, super!
Dziękuję 🙂