
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Uwielbiam wiosnę za sezonowe przysmaki, takie jak szparagi, młoda kapusta i ziemniaki. Gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sklepach i na targach, królują u mnie dania z dodatkiem tego smacznego warzywa. Na ciepło – kapusta po chłopsku -przepis TU oraz kapusta na słodko w śmietanie, przepis TU.
Dziś mam dla Was pyszną surówkę z młodej kapusty z koperkiem. Jest nie tylko smaczna ale i błyskawiczna i prosta w wykonaniu. Kto się skusi?
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 winne jabłko
- pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
Wykonanie :
Kapustę myję, dzielę na ćwiartki i drobniutko siekam. Marchewkę i jabłko obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieram i kroję w drobniutką kostkę. Kapustę wrzucam do miseczki, dodaję jabłko, cebulę, marchewkę oraz posiekany koperek. Skraplam sokiem z cytryny, oliwą .Solę i pieprzę do smaku. Mieszam i odstawiam do lodówki na około pół godziny. Smacznego!!!
Kapustę można wcześniej posolić i odstawiać by zmiękła. Ja wolę wersję na chrupko.
Wiosenna pychotka 🙂
Dokładnie, chciało by się jeszcze napisać -i bomba witaminowa,ale te pierwsze kapusty mają więcej chemii aniżeli witamin
Co tu dużo mówić, uwielbiam takie połączenia smakowe- często goszczą na moim stole zwłaszcza wiosną i latem:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
O tak 🙂 do letniego smaku dodała bym jeszcze surówkę ze świeżej czerwonej kapusty 🙂
Kasiu ja wczoraj prosto z gór wpadłam do kuchni i naszykowałam całą miskę takiej właśnie surówki 🙂 jadłam ją tak dludo aż zjadłam całą 🙂 uwielbiam tą wiosenna suróweczke, to moja ulubiona 🙂
Widzę,że mamy sporo wspplnego- miłość do zwiedzania, do gór i do surówki z młodej kapusty 🙂
dawno nie jadłam takiej surówki, muszę się uśmiechnąć do mojej mamy – ona robi najlepszą 🙂
Zawsze taka kupuje jak jem na mieście 🙂 jest przepyszna
Pierwsze co robię z młodej kapusty to ta surówka