szarlotka
Szarlotka (jabłecznik) – pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine’owi Carême’owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.Nadzieniem najczęściej są jabłka, można także używać gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców, a jako dodatku rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki.
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
3 szklanki mąka
1 kostka margaryny lub masła
5 sztuk żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jablkowa:
1 kg jabłka
4 łyżki cukier
1 łyżeczka cynamon
PIANA:
1 szklanka cukier
5 sztuk białka
1 opakowanie kisiel truskawkowy .
Ciasto kruche: margarynę i mąkę siekamy, dodajemy żółtka i proszek – zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
Masa jabłkowa: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodjamey cukier i cynamon i mieszamy.
Piana: białka ubijamy, dodajemy cukier i kisiel (proszek).Na posmarowana tłuszczem blaszkę wykładamy I część ciasta, następnie masę jabłkową, ubitą pianę, wierzych posypujemy startą na tarce o grubych oczkach II częścią ciasta. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
normalnie wygląda przepysznie 🙂 sama zjadłabym chętnie kawałek 🙂
o mniam, uwielbiam 🙂