
Szparagi z makaronem i boczkiem wędzonym
Sezon na szparagi trwa dość krótko, bo zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Dziś zapraszam Was na pyszny makaron ze szparagami.
Do przepisu możecie użyć każdych szparagów. Ja preferuje zielone, gdy są bogatsze w wartości odżywcze od białych a ponadto nie musimy ich obierać. Wystarczy je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.
Składniki na porcję dla czterech osób:
- 1 pęczek szparagów (500g)
- 3 grubsze plasterki wędzonego boczku
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- 400 g makaronu – u mnie spaghetti
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czosnkowy OLMIX
- sól- 1 łyżka do gotowania makaronu, oraz według smaku do szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
Wykonanie.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Szparagi tniemy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni stapiamy pokrojony w kosteczkę boczek. Ściągamy z patelni boczek i odkładamy na talerzyk. Do wytopionego z boczku smaku dodajemy masło, pokrojony w piórka czosnek i szparagi. Smażymy na małym ogniu, przez około 3 minuty, stale mieszając (aż szparagi zrobią się chrupiące i miękkie). Ugotowany makaron przelewamy na sito i gorący wrzucamy na patelnię ze szparagami. Dodajemy boczek i pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy danie skropione oliwą i posypane tartym parmezanem. Można posypać rukolą, jej orzechowy smak świetnie się komponuje ze szparagami.
Smacznego!!!
pychota!
Bardzo ciekawe danie Kasiu 🙂 chętnie wypróbuję