Szybka tarta truskawkowa
Lubię mieć w zamrażalniku porcję kruchego ciasta.Tak na wszelki wypadek gdy nagle odwiedzą nas goście a w domu brak podstawowych produktów do wypieku.Takie ciasto zamrożone wystarczy zetrzeć na tarce,przełożyć musem jabłkowym i zapiec.Goście na pewno będą zachwyceni jeszcze ciepłą szarlotką.
Można też rozmrozić i zrobić szybką tartę.Podaje przepis na dwie porcję ciasta.Jedną do wykorzystania na bieżąco ,drugą do zamrożenia.
- 3 szklanki mąki
- 25 dek masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.podzielić na dwie części.Jedna zamrozić.Drugą wyłożyć dno formy do tarty.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na ok 20 minut.
Składniki na tartę.
- 2 galaretki truskawkowe
- pól litra mleka
- 2łyżki masła
- 2 budynie śmietankowe
- ok 30 dek truskawek
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 0.5 litrze mleka z dodatkiem masła.Studzimy.Zimny wylewamy na ostudzone kruche ciasto.Galaretki gotujemy według przepisy i pozostawiamy do przestygnięcia.Na masę budyniowa układamy truskawki.Całość zalewamy tężejącą galaretką.
I zrobiłam się głodna 🙂
tarta wygląda cudownie, poczekam na sezonowe truskawki.
Wygląda wspaniale 😉 ależ mi narobiłaś smaka 😉
Jakie pyszne truskawki!!! MNiam <3 zapraszam do mnie http://www.sileshion.com
z Chęcią. Dziękuję za odwiedziny