
Szybkie ciasto z jabłkami i truskawkami
Nareszcie mamy piękną,wakacyjną pogodę.Lubię ciepło dlatego cieszą mnie te wysokie temperatury do momentu gdy rodzina poprosiła o ciasto na deser.
Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- pół kostki margaryny Palma ( z Murzynkiem)
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant lub pół kostki świeżych
- pół kg jabłek
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- garść truskawek
Wykonanie
Mleko wlewamy do rondelka.Dodajemy margarynę i ogrzewamy do rozpuszczenia się masła.Studzimy.Do przesianej maki dodajemy mleko z margaryną.Dosypujemy drożdże i cukier.Dodajemy dwa całe jajka.Jeśli używany świeżych drożdży robimy wcześniej rozczyn z łyżką mąki,mlekiem i łyżką cukru.Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.Jabłka kroimy na małe cząstki. Dzielimy porcje na dwie części.Jedną wykładamy dno natłuszczonej tortownicy.Posypujemy tartą bułką i układamy pokrojone jabłka i truskawki.Całość przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 45 minut.Zimne posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.
Zapomniałam,że dziś temperatura przekroczy 33 C i wzięłam się za pieczenie ciasta.Mam starszy typ piekarnika.Podczas pieczenia w kuchni panował afrykański upał.Nawet duży wentylator nie był w stanie ochłodzić powietrza.Jedynie zimny prysznic przyniósł mi chwilową. ulgę.Powiem szczerze w takie upalne dni zazdroszczą tym,którzy przebywają na urlopie.Nie przepadam za zatłoczonymi plażami ale wakacje to nie tylko morze.Jest wiele pięknych miejsc oferujących wspaniały letni wypoczynek,jak na przykład http://hotelgreno.pl/,w którym czeka na nas basen z jaccuzzi i duży wybór zabiegów SPA.
pysznie
Smaczne.
Bardzo apetycznie wygląda! 🙂