tarta jabłkowa z budyniem i żurawiną
Zapraszam na tartę jabłkowa z budyniem i żurawiną
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 140 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
Budyń:-można użyć gotowy budyń waniliowy lub ugotować z podanych niżej składników.Ja wolę druga opcję.
- 550 ml mleka
- 60 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 110 g cukru
- laska wanilii Royal Brand
- 3-4 jabłka pokrojone w grubsze plastry
- garść suszonej żurawiny
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Ja zawsze robię dwie porcję.Drugą zamrażam i mam w pogotowiu gdy nagle wpadną goście.
Formę na tartę wysmarować masłem,równomiernie rozłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Na tak podpieczoną ciasto wylać budyń i posypać połową żurawiny.Ułożyć wydrążone, pokrojone w cienkie plasterki jabłka,posypać resztą żurawiny. Można posypać cynamonem.Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika i piec 30 minut.
Ciekawy przepis!
tarty jeszcze nie robiłam
Świetna tarta.
Wow! Rewelacja!! Bardzo, bardzo apetyczne!!!:) musze zrobic kiedys:)