
Tatar ze śledzia
Śledź – ryba, która w karnawale króluje na naszych stołach. Nie może go zabraknąć także na świątecznym stole. U nas w Wigilię, tradycyjnie podaje się go w śmietanie Natomiast na świątecznym stole panuje już dowolność- zazwyczaj jest śledzik pod pierzynką lub tatar ze śledzia.
Składniki:
- 6 płatów śledziowych, solonych
- 2 ogórki kiszone
- 12 marynowanych grzybków
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula zwykła
- 1 łyżka musztardy francuskiej- z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka oleju Lnianego SemCo
- pieprz
- 1/2 łyżeczki posiekanego lubczyku lub pół łyżeczki przyprawy w płynie Maggi. Jeśli nie lubicie, te składniki można pominąć
- 1 łyżka posiekanego koperku
Śledzie namaczamy na kilka godzin w zimnej wodzie z dodatkiem jednej łyżki octu. Cebulę, ogórki i grzybki kroimy w drobną kosteczkę, a śledzie w malutkie romby. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki – olej, musztardę, koperek, lubczyk, pieprz. Delikatnie mieszamy. Formujemy małe porcje i układamy je na talerzu.
Smacznego !
Please follow and like us:
Kusi wyglądem i smakiem 🙂
Lubimy śledzika bardzo, a ta propozycja jest pyszna 🙂
Polecam
Tatar ze śledzia – jeszcze nie próbowałam, a brzmi bardzo, bardzo ciekawie 🙂
Wygląda pysznie, bardzo lubię śledzie i mogę je jeść pod każdą postacią 🙂
Ja raczej muszę mieć smaka na śledzika 😛