Test Majonezu i Musztardy Kętrzyńskiej
Majonez Kętrzyński
Majonez kętrzyński stołowy został wyróżniony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.Majonez kętrzyński stołowy powstaje na bazie oleju rzepakowego z uszlachetnionych odmian. Do jego przygotowania używa się ponadto żółtek w proszku, uzdatnionej wody oraz odpowiedniej mieszanki przypraw. Dzięki takim składnikom ma on lekko kwaskowaty smak, a także typowy dla tej grupy specjałów zapach. Warto wiedzieć, że nie zawiera on konserwantów, ani sztucznych barwników. Opisywany wyrób charakteryzuje się jednolitą, aksamitną konsystencją i jasnokremową barwą.Majonez jest doskonałym dodatkiem do wędlin, jaj, sałatek i kanapek, w których może z powodzeniem zastępować masło lub margarynę
Strona producenta MAJONEZY KĘTRZYN
Majonez Kętrzyński gości w mojej kuchni od wielu lat .Jego smak poznałam będąc kiedyś na Mazurach.Niestety w moich rejonach rzadko można go spotkać na pólkach sklepowych dlatego kiedy nadarzy się okazja kupuję większa ilość.Lubie mniejsze słoiczki bo można je z sobą zabrać na piknik.Konsystencja majonezu jest gęsta.kremowa.Kolor jasnożółty.Dobrze łączy się z innymi składnikami na przykład w sałatce czy tez jako baza do sosu. Smak jest delikatny,lekko słonawy, bez posmaku octu.Majonez użyłam do sosu majonezowo keczupowego.
Musztarda Kętrzyńska Stołowa
Produkowana na bazie podstawowego składnika jakim jest gorczyca i odpowiednio skomponowanych przypraw. Swoje ostateczne walory smakowe musztardy osiągają w odpowiednio długim procesie produkcji leżakowania. W ofercie posiadamy musztardy w dwóch smakach: Musztarda kętrzyńska krzepka – z dodatkiem gorczycy czarnej i papryki o ostrym i lekko pikantnym smaku. Stanowi dobry dodatek do potraw z rusztu i mięs pieczonych. Musztarda kętrzyńska stołowa – klasyczna, umiarkowanie ostry smak. Przyrządzona na bazie zmielonej gorczycy i przypraw ziołowych. Niezastąpiona jako dodatek do pieczeni, wędlin, oraz jako składnik sosów do mięs i sałatek.
Ta musztarda należy do musztard łagodnych a dokładnie takie lubię najbardziej. Konsystencja nie za rzadka, ale też nie za gęsta.Musztarda ma drobno zmielone ziarna gorczycy jest kremowa idealnie nadaje się do sosów.Dobrze się w nich rozpuszcza, nie rozwarstwia się i nie waży.Nadaje się do wszelkich pit,kanapek,kiełbasek.
Produkty otrzymałam do testowania od CREDO PR.
Też lubię łagodne musztardy, ostre jakoś specjalnie do mnie nie przemawiają 🙂
Też lubię Majonez Kętrzyński, niestety jest trudno dostępny
Nie miałam okazji smakować 🙂
uwielbiam majonezy < 3
Weroniko akurat po Tobie kochana widać,ze uwielbisz..gdzie Ci to zamiłowanie do majonezów wchodzi??? chudzinko ?
Pierwszy raz słyszę o tej marce – z chęcią wypróbuję musztardy, bo majonez nie jest mi do szczęścia potrzebny 🙂
Na południu Polski ciężko o te produkty
pycha 🙂
jasne 🙂
i ja wolę łagodne musztardy 🙂
Nie spotkałam nigdzie tych produktów
majonez to tylko k…. 🙂 a musztarda nawet nawet choć osobiście wolę ostrzejsze
zgłoszenie przyjęte:) dziękuję za komentarz:) hehe majonez podobno jest dobry na włosy:)
Musze wypróbować..:)