Torcik bezowy z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

No i mamy Nowy, 2020 rok! Koniec starego i początek nowego roku skłaniają do refleksji nad minionym czasem i dają nam chęć do zmian w nadchodzących dwunastu miesiącach. Zrobiłam krótkie podsumowanie minionego roku, pomimo, że końcówka była dla nas pechowa, to i tak uważam ten rok za udany i szczęśliwy. Oby przyszły rok był równie dobry jak mijający. Od kilku lat nie robię postanowień noworocznych, wolę  realizować swoje marzenia, wtedy, kiedy jestem na nie gotowa. Styczeń zaczął się dla nas stresująco. A jaka jest najlepsza recepta na stres? Moja odpowiedz -słodycze. 🙂 I tak oto powstał przepyszny torcik bezowy. Jeden kęs i troski odchodzą w cień. Pyszności, koniecznie spróbujcie.


Przepis na bezę

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubijam mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuję cukier. A gdy beza będzie błyszcząca dodaję mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny. Ubite białka dzielę na dwa. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym narysowałam dwa serca. Piekarnik nastawiam na 175 stopni. Po włożeniu bezy zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę bezy  przez 90 minut. Po upieczeniu bezy, pozostawiam je w piekarniku do całkowitego wysuszenia i wystygnięcia.

Krem

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców- wiśni, malin
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki wiśni lub jagód w syropie
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie kremu jest bardzo proste. Ubijam śmietankę, dodaję mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder i delikatnie mieszam. Na ostudzony spód bezowy wykładam wiśnie, następnie większą cześć kremu. Przykrywam drugą bezą. Wierzch smaruję kremem, polewam sosem wiśniowym i dekoruję całość świeżymi owocami i prażonymi płatkami migdałów. Bezę delikatnie umieszczam w foremce do tortów i wstawiam do lodówki na godzinę.

Smacznego!!!

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://kasia-testuje.pl/torcik-bezowy-z-bita-smietana-mascarpone-i-owocami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: