
Torcik bezowy z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
No i mamy Nowy, 2020 rok! Koniec starego i początek nowego roku skłaniają do refleksji nad minionym czasem i dają nam chęć do zmian w nadchodzących dwunastu miesiącach. Zrobiłam krótkie podsumowanie minionego roku, pomimo, że końcówka była dla nas pechowa, to i tak uważam ten rok za udany i szczęśliwy. Oby przyszły rok był równie dobry jak mijający. Od kilku lat nie robię postanowień noworocznych, wolę realizować swoje marzenia, wtedy, kiedy jestem na nie gotowa. Styczeń zaczął się dla nas stresująco. A jaka jest najlepsza recepta na stres? Moja odpowiedz -słodycze. 🙂 I tak oto powstał przepyszny torcik bezowy. Jeden kęs i troski odchodzą w cień. Pyszności, koniecznie spróbujcie.
Przepis na bezę
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubijam mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuję cukier. A gdy beza będzie błyszcząca dodaję mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny. Ubite białka dzielę na dwa. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym narysowałam dwa serca. Piekarnik nastawiam na 175 stopni. Po włożeniu bezy zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę bezy przez 90 minut. Po upieczeniu bezy, pozostawiam je w piekarniku do całkowitego wysuszenia i wystygnięcia.
Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców- wiśni, malin
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 3-4 łyżki wiśni lub jagód w syropie
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie kremu jest bardzo proste. Ubijam śmietankę, dodaję mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder i delikatnie mieszam. Na ostudzony spód bezowy wykładam wiśnie, następnie większą cześć kremu. Przykrywam drugą bezą. Wierzch smaruję kremem, polewam sosem wiśniowym i dekoruję całość świeżymi owocami i prażonymi płatkami migdałów. Bezę delikatnie umieszczam w foremce do tortów i wstawiam do lodówki na godzinę.
Smacznego!!!
Super torcik na Nowy Rok.
Słodko zaczęłam Nowy Rok .Pozdrawiam ciepło
Kasiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
Ciasteczko wygląda wyśmienicie, uwielbiam je mimo tego że słodkie mocno 🙂
Dziękuję Aniu i wzajemnie.Te ciasto akurat nie jest słodkie, dodatek kwaskowatych śliwek równoważy słodycz ciasta. Pozdrawiam ciepło
Takiego torcika na pewno bym nie odmówiła – nawet na diecie 😉
Pychotka, na taki torcik nie trzeba mnie specjalnie namawiać 🙂
Deser wspaniały na rozpoczęcie roku! Wszystkiego dobrego 🙂
Wspaniałości