
Torcik śmietanowy z owocami
Uwielbiam wszelkie ciasta na zimno.Owoce zatopione w kolorowej galaretce wyglądają niezwykle apetycznie.Cieszą oko i podniebienie.
Składniki:
- Paczka biszkoptów
- 100 g roztopionego masła
- pół litra śmietany kremówki
- laska Wanilii Olmix -do kupienia TU
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru
- owoce -borówki,porzeczki,maliny,winogrona,brzoskwinie
- 2 galaretki o smaku malinowym
Wykonanie:
Biszkopty kruszymy w mikserze,następnie wlewamy przestudzone masło i mieszamy Powstałą kruszonką wykładamy dno tortownicy.
Mleko gotujemy z dodatkiem nasionek wanilii.Przecedzamy i studzimy(Polecam laski wanilii ponieważ mamy pewność,że dodajemy naturalną wanilię a nie jakieś tam cukry wanilinowe -nie mylić z waniliowym) Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy mleko i wystudzoną żelatynę.Mieszamy .Masę śmietanową wylewamy na biszkopty.Ja do masy wrzuciłam borówki. Wkładamy do lodówki na pól godziny.Gdy śmietana stężeje układamy owoce.Całość zalewamy tężejąca galaretką.
Zapraszam Was do odwiedzenia sklepu Kociołek Smaku oraz na Faceobooku TU
Dobra rada:
Dno i boki tortownicy wykładam papierem do pieczenia. W ten sposób zapobiegam przenikaniu „metalicznego smaku” do ciasta. Owoce wydzielają kwas,który niszczy powłokę tortownicy(rdza).
jadłabym! wygląda bosko 😀
Uwielbiam i mogę jeść bez przerwy! Kocham wszystkie takie torciki na zimno 🙂
Często robię , bo córcia uwielbia, ale zazwyczaj idę na łatwiznę z braku czasu i kupuje sernik w torebce ;(
Lucynko jak nie mam czasu to tez sięgam po te z proszku
Wygląda zjawiskowo;)
Zachwyca! Ale bym zjadła takie ciacho! <3