Truskawkowo- rabarbarowa Fantazja
Rabarbar ,truskawki i śmietana-połączenie idealne.Zrobiłam to ciasto po raz pierwszy.Bardzo szybko się robi.Jest tak pyszne,że rozkoszując się smakiem nie zauważyłam kiedy zniknęło z blachy.
Ciasto kruche
1/2 kostki masła
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
Składniki na nadzienie
1/2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
6 żółtek
250ml słodkiej śmietanki
1/2 kg rabarbaru pokrojonego w plasterki
30 dkg, pokrojonych w plasterki
Składniki na bezę
3/4 szklanki cukru pudru
6 białek
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem na kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną mieszanką równomiernie rozkładamy na dnie mocno wciskając ją w dno formy. Piec w temperaturze 180oC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.
W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Roztrzepane żółtka mieszamy ze śmietanką i dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy. Wrzucamy rabarbar i truskawki, lekko mieszamy.Gotowa masę wylewamy na podpieczony spód.Pieczemy ok godziny w temperaturze 180oC.
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier.Wylewamy na upieczone ciasto i zapiekamy jeszcze przez około 10 – 15 minut,do zrumienienia bezy.
wygląda bardzo apetycznie 🙂
pychotka! idealny, jak dzieci przyjdą na „dzień mamy” :_)
Uwielbiam truskawki, uwielbiam rabarbar – dla mnie ciasto idealne 🙂
Zapraszam .dzis zrobiłam drugie bo po wczorajszym nie został ani okruszek
no nie! muszę coś zjeść, pysznie wygląda Twoje ciasto.
Tylko nie rezygnuj z diety!
wszędzie gdzie nie widzę to smakołyki mnie dopadają
Sezon na truskawki rozpoczęty 😉 przepysznie wygląda!