
Warzywa w tempurze
Dziś przychodzę do Was z przepisem na na pyszne, japońskie danie z warzyw w delikatnej tempurze, smażone w głębokim oleju. Muszę się przyznać, że mam słabość do tak przygotowanych warzyw. Smażone w ten sposób zyskają zupełnie nowy wymiar smaku.
Składniki:
- Mieszanka Warzyw na patelnię Hortex
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 100 g skrobi
- szczypta proszku do pieczenia
- szklanka lodowatej woda
- 1 jajko
- kilka kostek lodu
- sól
- papier kuchenny
- olej o wysokiej temperaturze dymienia
- dwa miseczki
Warzywa lekko rozmrozić.W miseczce wymieszać jajko z wodą. Dodać obie maki z proszkiem do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Ciasto szybko wymieszać . Miseczkę ustawić na drugim naczyniu wypełnionym kostkami lodu. Kawałki warzyw porcjami moczyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju przez 3 minuty. Osączyć na papierze kuchennym i podawać z sosem orientalnym.
Please follow and like us:
Mniammm tak jeszcze warzyw nie jadłam…
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Fajny pomysł na obiad! Tak przygotowane warzywa muszą smakować super 🙂
Muszę kiedyś wypróbować ten przepis! Wygląda smakowicie!
Dziękuję 🙂