
Warzywa z patelni
Dziś przychodzę do Was z propozycją smacznego i zdrowego posiłku. Kupujecie mrożone warzywa na patelnię? Ja zimą owszem. Jednak latem i jesienią gdy straganach mamy mnóstwo świeżych warzyw, na obiad lub kolacje podaję te oto danie.
Składniki znajdziemy na każdym straganie. Danie można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa.
- Kilka ziemniaków
- Kolorowe papryki- 1 szt czerwonej ,1 szt zielonej i 1 szt żółtej
- Cukinia baby
- zielona i żółta
- garść fasolki szparagowej
- 5 pieczarek
- cebula czerwona 1 sztuka
- Pieprz ziołowy OLMIX
- Przyprawa Pomidory z czosnkiem i czarnuszką OLMIX
- 1 marchewka
- 1 cebula biała
- jeśli ktoś lubi można dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Wykonanie.
Jeśli używany wędzonego boczku to zaczynamy od jego podsmażenia. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Wersja bez boczku- ziemniaki podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Mieszamy aby się nie przypaliły. Gdy będą chrupiące, zdejmujemy je z patelni. Na łyżce oliwy podsmażamy fasolkę, po około5 minutach dodajemy plasterki marchewki, pokrojoną w piórka cebulę i paprykę pokrojoną w grubsze paski. Mieszamy delikatnie i smażymy 2 minuty. Teraz przyszła kolej na cukinie. Kroimy je w grubsze krążki i dorzucamy do warzyw. Podlewamy pozostałą ilością oliwy, dodajemy ziemniaki i pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko mieszamy, smażymy 3 minuty pod przykryciem.Gotowe danie doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy Suszonymi pomidorami z czosnkiem i czarnuszką. Smacznego!!
lato to najpiękniejsza pora roku i wtedy mamy co tylko chcemy 😉 ogrody są pełne świeżych i zdrowych warzyw i wtedy możemy szaleć i tworzyć różne potrawy 😉 ja też uwielbiam warzywa z patelni, różne robie kombinacje ale jesienią najlepiej lubię ziemniaczki, buraki i cebulka z dodatkiem tłustawej kiełbaski 🙂 pyszności 🙂