Zakwas na żurek z żytnich otrębów
Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez żurku na prawdziwym, domowym zakwasie. Pachnącego wędzonką i majerankiem. Jeśli jeszcze nie wstawiliście zakwasu, zróbcie to czym prędzej. Zakwas potrzebuje trochę czasu, wiec za jego przygotowanie powinniście się zabrać około tygodnia przed świętami.
Składniki na zakwas:
- 1/2 l przegotowanej i ciepłej wody
- 1/2 szklanki mąki żytniej z otrębami
- 2 – 3 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
Do kamiennego naczynia lub dużego słoja wsypać mąkę z otrębami otrębów, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać przyprawy, zamieszać, przykryć ściereczką i ustawić ciepłym miejscu. Zakwas należy mieszać co najmniej dwa razy dziennie. Po tygodniu zakwas jest gotowy do użycia. Przed dodaniem do żurku zakwasu należy go przecedzić.
Biesiadując przy świątecznym stole, nie zapominam o wyrobie medycznym CE Espumisan Max.
Please follow and like us:
Jestem pewna, że na takim zakwasie żurek wyjdzie po prostu boski!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Jak żurek to tylko na domowym zakwasie! Innego nawet nie tykam 🙂
Nigdy nie robiłam żurku na własnym zakwasie – zawsze kupuję w piekarni gotowy i świetnie się sprawdza. Może czas spróbować w końcu od początku do końca samemu…
Również nigdy nie próbowałam na własnym zakwasie ale wydaje mi się to zdrowsze. Muszę spróbować z twoim przepisem.. hm.. ciekawe jak wyjdzie
Czy zakwas może być z otrębów żytnich a nie z mąki z otrębami?
Z samych otrębów nie robiłam, więc nie odpowiem na Twoje pytanie. Pozdrawiam