
Zapiekanka chłopska
Zapiekanka to doskonały pomysł na obiad, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. To uniwersalne danie, nie wymaga umiejętności kulinarnych a smakuje wszystkim. Zapiekankę podaję z czerwonym barszczem do picia lub z żurkiem.
Składniki :
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 kg ziemniaków
- ser tarty ok 3 łyżek -Ja użyłam sera grana padano
- śmietana 30 % – 200ml
- 1 jajko
- przyprawy-sól ,pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa
- 2 cebule
- olej Wielkopolski – 2 łyżki
Boczek kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Boczek wytapiam na suchej patelni.
Dodaję olej Wielkopolski, cebulę i podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej. Ziemniaki kroję w grube plastry, gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem majeranku, przez 4 minuty.
Śmietanę mieszam z jajkiem, 1 łyżką tartego sera i przyprawami .
Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam warstwy: 1/2 ziemniaków, boczek z cebulką i pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną i posypuję pozostałym serem.
Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 10 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 1o minut (do momentu zarumienienia się).
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Nie ma jak połączenie ziemniaków z boczkiem i cebulą :). Pyszności :).
To prawda 🙂 i tego kufelek dobrego piwka do kompletu:)
Nie preferuję alkoholu do posiłku. Osobno jak najbardziej, ale kto co lubi :).
Lubię takie zapiekanki <3
Polecam 🙂
Kasiu pyszna i pożywna zapiekanka. Powodzenia 🙂
Dziękuję 🙂