
Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem, papryką, pieczarkami, w sosie serowym
Mało mnie tu ostatnio, a to dlatego, że się „urlopowałam ” i to bardzo intensywnie. Urlop – czekamy na niego by odpocząć, wyluzować się i nabrać motywacji. A gdy się kończy, wracamy do domu zmęczeni i bez energii. Echhh przydał by się jeszcze tydzień wolnego na regenerację sił.
Zapraszam na pyszną zapiekankę, zarówno tych, którzy nie mają urlopu od gotowania jak i tych, którzy na urlopie poszukują czegoś prostego a zarazem smacznego na obiad lub kolację.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w „mundurkach”
- 1 brokuł
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sos:
- 2 łyżeczki masła
- 1 szklanka mleka pełnotłustego
- 2 łyżeczki mąki
- 150 gramów tartego sera lub serek topiony -u mnie z szynką
- gałka muszkatołowa
- sol, pieprz do smaku
Do rondelka wkładamy masło i mąkę. Podsmażamy do momentu, aż zacznie się pienić. Gotujemy i mieszaj całość przez około minutę.
Dolewamy mleko i mieszamy całość aż zacznie się gotować i zgęstnieje.
Dodajemy starty ser oraz doprawiamy do smaku.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy czosnek i pokrojone pieczarki. Smażymy do zrumienienia się grzybów. Pieczarki odkładamy na talerzyk a na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę smażymy, dorzucamy paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość smażymy ok 2 minuty. W naczyniu do zapiekania układamy pokrojone w grube plastry ziemniaki, różyczki brokuła, cebule z papryką i pieczarki. Posypujemy solą i pieprzem. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok 15 minut-do zrumienienia się sera.
Smacznego !!!
Uwielbiam takie proste dania – mało pracy a radochy z jedzenia dużo;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
I o to w kuchni chodzi 🙂