
Zapiekanka z ziemniaczanym purée i brukselką
Lubicie zapiekanki warzywne? Moja rodzina je uwielbia. Jesień to czas zapiekanek. Robię je z grzybami, z ziemniakami, mięsem, warzywami. Praktycznie wszystko co znajdziemy w lodowce i spiżarce nadaje się do wykonania zapiekanki. Najbardziej lubię zapiekanki na bazie puree ziemniaczanego bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 8 łyżek gorącego mleka
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 250g brukselki
- 1 pętko wędzonej kiełbasy
- 2 łyżki startego, żółtego sera
Brukselkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni.
Ziemniaki gotujemy i odcedzamy Kiedy będą gorące, przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Dodajemy 5 łyżek masła, przyprawy i ucieramy na pulchną masę
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy połowę purée , na to kiełbaskę i przykrywamy drugą warstwą puree ziemniaczanego . Następnie wciskamy brukselkę , tak aby połowa wystawała z masy ziemniaczanej. Smarujemy pozostałym masłem,posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w 200ºC.
Smacznego !
Nie jestem zbytnio zwolenniczką brukselki ale w takim wydaniu z zapiekanką z chęcią bym spróbowała 😀
Polecam 🙂
Przyznam że brukselka to warzywo, które zawsze jem zwyczajnie ugotowane. Muszę spróbować Twojej propozycji!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Agnieszko ,ja do brukselki przekonałam się zupełnie niedawno.
Uwielbiam takie zapiekanki 🙂
U nas często ją jadamy
Zapowiada się przepysznie 🙂 Zjadłabym taką zapiekankę z wielką ochotą 🙂
Agnieszko ,przepis masz, wystarczy zrobić 🙂
Kasiu trafiłaś tą zapiekanką w mój żołądek w 100% 🙂 uwielbiam zapiekanki i to chyba wszystkie, a ziemniaczane i makaronowe to dla mnie największy rarytas 🙂
Twoja zapiekanka wygląda bardzo dostojnie i już mam obiad na dziś z głowy 🙂 lecę zaraz do sklepu 🙂
pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa i życzę Smacznego obiadu !